Evropská komise požaduje konec odměnám pro neúspěšné manažery

Už žádné miliónové odměny manažerům neúspěšných podniků. Takovou zásadu chce prosadit Evropská komise. Finanční bonusy by podle ní měly být podloženy skutečnými výsledky společností. Takzvaný zlatý padák už by nemohl dosáhnout astronomických výšek. Při odchodu z firmy mají její šéfové dostat maximálně 2 roční platy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Manažeři neúspěšných společností by měli v budoucnu podle Evropské komise odměny vrátit. Vyplácení bonusů také má být rozděleno do více let. Manažeři by tak měli dbát na dlouhodobou ziskovost a nehnat se za krátkodobým úspěchem.

"Bylo tady příliš mnoho zvrácených pobídek, kultura odměňování preferovala krátkodobé zisky na úkor dlouhodobé výnosnosti," zdůraznil komisař pro vnitřní trh a služby Charlei McCreevy.

Nadměrné riskování podle expertů přispělo ke vzniku světové finanční krize. Dnešní doporučení Komise ale nemají závazný charakter. Ten by naopak časem měla dostat směrnice o regulaci fondů rizikového kapitálu. Jejich manažeři mají být podrobeni dohledu evropských institucí.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme