Evropská komise prověří povinnost českých podniků ručit za obchodní partnery při placení DPH

Evropská komise přezkoumá povinnost Čechů ručit za své obchodní partnery při placení daně z přidané hodnoty. Unie má podezření, že čeští politici novelou zákona, která k tomu obchodníky zavázala, překročili unijní pravidla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie. Ilustrační foto

Evropská unie. Ilustrační foto | Foto: European Commission Audiovisual service

Komise prověří novelu na popud právníka Ondřeje Lichnovského, který se specializuje na daňové spory a kvůli změně legislativy podal na Českou republiku stížnost.

České zákony nyní zavazují například švadlenu kontrolovat, zda její dodavatel nití platí DPH. Podnikatelé navíc musí zjišťovat, jestli jejich obchodní partneři nejsou na černé listině nespolehlivých plátců DPH, kterou bude zveřejňovat daňová správa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o novele českého zákona i podezření Evropské komise shrnula redaktorka ČRo Jitka Hanžlová.

Každý podnik by se do ní měl podívat, než uzavře se svým partnerem obchod. Hrozí mu totiž, že za nespolehlivého plátce zaplatí daň sám.

Podnik má ručit za to, že jeho obchodní partneři odvedli DPH, vlastními financemi. Od dubna pak bude ručit za daň i v případech, kdy platba odešla na účet, který předtím nebyl nahlášen daňové správě.

Lichnovský se svou stížností má šanci uspět. Odvolává se totiž o dřívější rozsudek Soudního dvora Evropské unie, který obdobná opatření už v roce 2006 zakázal v Británii. Podle Evropského soudního dvora může firma ručit za daň jedině tehdy, pokud mohla mít už předem podezření, že její partner je neplatič.

Lichnovský říká, že v českém případě je právní úprava proti daňovým únikům překročením evropského práva. Ručení totiž není spojeno se zaviněním tak, jak evropské právo požaduje.

Údaje české daňové správy ukazují, že v Česku převažují nikoli podvodníci, ale obchodníci, kteří neodvádějí daně v plné výši. Nedoplatky daňová správa spočítala na 70 miliard korun, což představuje dvě třetiny všech nezaplacených daní.

Jen za rok 2011 evidovala nárůst o jedenáct miliard. Většinu z této částky tvoří podvody s pohonnými hmotami.

Jitka Hanžlová, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme