Evropská komise rozhoduje o pokutě softwarové firmě Microsoft

Softwarovému gigantu hrozí pokuta až dva miliony dolarů denně pro údajné porušování pravidel hospodářské soutěže. Spor Microsoftu s Evropskou komisí se táhne celkově už sedm let - firma nyní podle evropské exekutivy neplní nařízení staré dva roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft Windows 2000

Microsoft Windows 2000 | Foto: Jan Rosenauer

Jde o to, že Microsoft musí podle rozhodnutí z března 2004 v Evropě prodávat verzi operačního systému Windows bez audiovizuálního přehrávače a především poskytnout technické charakteristiky svého systému - zdrojové kódy.

Bez nich nelze zajistit, aby programy jiných softwarových firem v operačním systému Windows hladce fungovaly. Microsoft tento požadavek podle nezávislého odborníka citovaného představiteli komise nesplnil a nyní hrozí společnosti penále, které může dosáhnout až dva miliony eur za každý den z prodlení.

Právníci americké firmy ovšem tvrdí, že požadavkům komise vyhověla. Na dnes končícím dvoudenní slyšení jsou přítomní i právní zástupci Microsoftu - ti včera uváděli, že jednání probíhá korektně a vstřícně. Podle mluvčího komisařky pro hospodářskou soutěž Jonathana Todda by se mělo o případné pokutě, která by mohla dosáhnout stovek milionů eur, definitivně rozhodnout v průběhu několika týdnů.

Před několika dny přitom Evropská komise oznámila, že vůči Microsoftu zvažuje zcela nové řízení pro porušování pravidel volné soutěže - tentokrát jí vadí plánovaný operační systém Vista, který má teprve přijít na trh.

Konkurenti Microsoftu se obávají, že v něm bude zabudovaný antivirový program, ochrana a před vnějším napadením (tzv. firewall) a také internetový vyhledávač - ten by mohl automaticky přesměrovávat uživatele na stránky Microsoftu a poškodit například konkurenty jako je Gogole nebo Yahoo.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme