Evropská komise schválí více než 40miliardovou dotaci pro výrobce zelené energie

Víc než čtyřicetimiliardovou státní podporu na výrobu takzvané zelené energie nakonec solárníci letos nejspíš dostanou. Píšou to čtvrteční Hospodářské noviny. Návrh by podle deníku měla Evropská komise dostat v nejbližších dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sluneční elektrárna

Sluneční elektrárna | Foto: CC0 Public domain

„Konečně máme s Evropskou komisí dohodu," řekl Hodpodářským novinám vysoce postavený zdroj ze skupiny, která celou věc v Bruselu za Česko intenzivně vyjednávala. Návrh by podle něj měla komise dostat ještě tento týden a schválit ho pak má do čtrnácti dnů.

Celá věc se řeší na poslední chvíli. Podpora, která se týká všech obnovitelných zdrojů postavených v letech 2006 až 2012, musí být schválena nejpozději do konce listopadu.

„Dotace jsou již několik let vyplácené nezákonně. Že bude dohoda s komisí hotová každou chvíli, jsme za poslední dva roky slyšeli opakovaně. Doufám, že tomu tak je, ale dokud ji nebudeme mít u nás na stole, dotace pro zmiňované obnovitelné zdroje letos nevypíšeme," řekla ve středu deníku šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

To, že se desítky miliard vyplácet nebudou, hrozilo poprvé loni. Tehdy Vitásková řekla, že bez povolení z Bruselu už žádné dotace vyplácet nebude. I přesto se ale podpora nakonec vyplácela poté, co ji podepsal místopředseda energetického úřadu Jan Nehoda.

Ten následně o své místo přišel. Kvůli státní podpoře na výrobu takzvané zelené energie měla šéfka Energetického regulačního úřadu spory s ministrem průmyslu Janem Mládkem z ČSSD.

Tomáš Bystrý, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme