Evropská komise schválila nákup české Telefóniky skupinou PPF

Evropská komise dala zelenou koupi společnosti Telefónica Czech Republic skupinou PPF. Obchod za víc než 63 a půl miliardy korun mezi sebou společnosti uzavřely v listopadu. Akvizice zahrnuje také stoprocentní podíl ve slovenské Telefónice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova telekomunikační firmy

budova telekomunikační firmy | Foto: Marián Vojtek

Telefónica je největší telekomunikační skupina v Česku. Má kolem 5,1 milionu mobilních zákazníků a provozuje 1,4 milionu pevných linek.

PPF spolu s ní od španělské Telefóniky koupila i její dceřinou společnost na Slovensku. Podle Bruselu obchod nezpůsobí narušení hospodářské soutěže, a tak ho firmy můžou dokončit.

Firma miliardáře Petra Kellnera má sídlo v Nizozemsku, a tak o ní Evropská komise mluví jako o nizozemské, nikoli o české společnosti.

„Společnost Telefónica se dlouhodobě soustředí především na trhy jižní a střední Ameriky a na významné evropské trhy. A společnost Telefónica tímto krokem pokračuje ve své strategii tvorby větší flexibility finančních toku a soustředění se na klíčové trhy,“ vysvětlil prodej již dříve mluvčí Télefoniky Hany Farghali, proč španělská mateřská firma českou pobočku prodala.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Skupina vlastní aktiva ve výši zhruba 22,1 miliardy eur.

PPF nyní učiní povinnou nabídku převzetí akcií minoritních akcionářů. Španělská Telefónica si zřejmě ponechá podíl 4,9 procenta akcií a nabídku odkupu nevyužije.

Podle dohody obou stran bude moci operátor po dobu čtyř let zůstat součástí partnerského programu skupiny Telefónica, a. s., který zahrnuje například přístup ke společnému nákupu technologií, dohody o roamingu a podobně.

Společnosti Telefónica Czech Republic i Telefónica Slovakia změní své názvy, nicméně i nadále budou podnikat pod značkou O2, a to maximálně po dobu čtyř let.

Konsolidovaný zisk a výnosy telekomunikační firmy Telefónica Czech Republic | Foto: ČTK

Ondřej Houska, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme