Evropská komise schválila restrukturalizační plán Českých aerolinií

Stát má volné ruce k prodeji Českých aerolinií. Evropská komise dnes schválila restrukturalizační plán národního leteckého dopravce včetně úvěru ve výši 2,5 miliardy korun. Předcházel tomu několikaměsíční hloubkový audit ve firmě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

České aerolinie získaly od státní firmy Osinek úvěr za údajně výhodnějších podmínek, Komise se proto obávala, zda je pomoc v souladu s unijním právem, které se týká hospodářské soutěže. Prověřovalo se také, zda daná úroková marže byla adekvátní.

Evropská komise nakonec dospěla k závěru, že vše je v pořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom spolelečnosti Cyrrus Jan Procházka hodnotí situaci kolem ČSA

Komise dnes upozornila na to, že problémy probíhaly už delší dobu a nebyl to problém současné finanční krize, ale akumulovaly se už od roku 2007 a od roku 2009 začaly gradovat.

„Všichni víme, že se ČSA musí prodat, najít silného partnera a pokusit se o nový restart. Ale nikdo by si dneska asi nekoupil společnost, jejíž hodnota už se dnes nepohybuje v řádu miliard, ale v řádu stovek milionů,“ říká Jan Procházka, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Počet pasažérů ČSA klesl v půlce roku o třetinu. Ubylo i pravidelných linek.

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme