Evropská komise se brání dovozu levné obuvi z Číny a Vietnamu

Komisař pro obchod Peter Mandelson navrhuje uvalit dovozní clo, které žádali především evropští výrobci obuvi. Ochranné opatření má být zaváděné postupně v průběhu šesti měsíců od dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boty v předsíni

Boty v předsíni | Foto: Denisa Kollmannová

"Existují přesvědčivé důkazy o státní intervenci ve velkém měřítku," řekl Peter Mandelson. Čínští a vietnamští výrobci obuvi dostávají podle něj nekomerční půjčky, nestandardní pronájmy půdy nebo daňové prázdniny:

Tyto skryté dotace pak umožňují exportovat obuv do Evropy pod její skutečnou výrobní cenou - vysvětloval komisař Mandelson. Navrhuje proto uvalit na dovoz obuvi z Číny clo, které od dubna vzroste pozvolně během 6 měsíců na necelých dvacet procent. Vietnamská obuv bude postupně podřízená 17procentnímu clu. Opatření se netýká dětské a sportovní obuvi a musí ho ještě schválit členské země.

Evropští výrobci považují navržené clo za příliš nízké. Uvádějí, že pokud mají být v evropském obuvnictví zachovaná pracovní místa, muselo by být vyšší. Naopak velkoprodejci namítají, že celní bariéry dlouhodobě situaci nevyřeší a jdou proti zájmům evropské ekonomiky.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme