Evropská komise se poradí, jak čelit invazi čínského textilu

Evropská komise se dnes bude radit o tom, jak čelit záplavě levného oblečení z Číny. Od prvního ledna tento dovoz nepodléhá žádným omezením, což je důsledek členství Pekingu ve Světové obchodní organizaci. Textilní továrny v Evropě se od tohoto data potýkají s náporem asijské konkurence a apelují na Brusel, aby zavedl ochranná opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Sídlo Evropské komise v Bruselu | Foto: Euroskop

Od loňského ledna stoupl dovoz levného textilu do unie o víc než 46 procent. A import kalhot, svetrů a dámského prádla dokonce o 625 procent. Komisař pro obchod Peter Mendelson má za to, že nejdřív je potřeba pečlivě vyhodnotit dopad čínských dovozů na evropské textilky.

Ocitnul se ale pod silným tlakem skupiny zemí vedené Francií a Itálií. Tyto státy požadují, aby Brusel bez váhání sáhl k ochranným opatřením. To se nelíbí zastáncům volného obchodu jako jsou Velká Británie či Švédsko, kterým vadí sílící tendence k protekcionismu. Unie je tak podle diplomatů v této věci rozdělená na dva zhruba stejně početné tábory.

V české textilní výrobě by podle některých prognóz mohlo přijít v důsledku levnější asijské konkurence o práci až 40 tisíc lidí.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme