Evropská komise se pře s Poláky o dálnici přes unikátní rašeliniště

Evropská komise požaduje urychlení kárné procedury proti Polsku za plánovanou stavbu dálnice v unikátní přírodní lokalitě Údolí Rospudy. Polské úřady už vydaly povolení ke stavbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba dálnice

stavba dálnice | Foto: Jan Rosenauer

Údolí řeky Rospudy je jediným velkým rašeliništěm na západ od Uralu, které nepoznamenala lidská činnost. Tato oblast je domovem mnoha vzácných druhů rostlin i zvířat. Nachází se v severovýchodním cípu Polska.

Údolí by měl překlenout dálniční obchvat města Augustov. Buldozery se mají pustit do práce už za několik týdnů. Ekologové se obávají, že tato stavba nenávratně poškodí rašeliniště.

Podle podleského vojvody Bohdana Paszkowského i ministerstva životního prostředí je investice v souladu s unijní směrnicí o vyváženém rozvoji. Evropská komise má ale opačný názor a pokud si Poláci stavbu nenechají vymluvit, čeká je vysoká pokuta.

Celý spor zřejmě skončí u evropského soudu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme