Evropská komise seškrtala českým podnikům emisní povolenky

Brusel sníží na příští období České republice emisní povolenky o téměř 15 procent. Evropská komise dnes rozhodla, že v letech 2008 až 2012 dostane Česko povolenky na necelých 87 milionů tun emisí CO2 ročně. To je méně, než kolik jsme žádali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chemopetrol Litvínov

Chemopetrol Litvínov | Foto: Jan Rosenauer

České podniky rozhodnutí Bruselu nepotěšilo, protože jim ztíží situaci. Vnímají to jako nespravedlivé, protože komise snížila objem povolenek de facto jen novým členským státům, které závazky ke snižování emisí odpovědně plní, narozdíl od států původní patnáctky.

"Přidělený objem vůbec nerespektuje vyšší růst české ekonomiky oproti jiným státům Evropy. My jsme snížili naše emise, ale toto přidělené nové přidělené množství nás spíše za tyto aktivity trestá," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Ministr průmyslu Martin Říman bude ve středu chtít na vládě, aby Česká republika napadla rozhodnutí Evropské komise u soudu. Hrozí totiž, že to zbrzdí nastartovaný průmyslový růst, vysvětluje mluvčí úřadu Tomáš Bartovský. "Jen spuštění nové automobilky Hyundai například zvýší spotřebu elektřiny v České republice zhruba o dvě a půl až tři procenta," podotkl mluvčí.

Podle ředitele pro strategii společnosti Vítkovice Holding Jiřího Michálka mohou emisní limity znevýhodnit české podniky v mezinárodní konkurenci. "Na tom vydělají všechny nadnárodní společnosti. Tam, kde ušetří nebo zavřou fabriku, tak ty povolenky zůstanou zachovány a oni to převedou jinam, kde potřebují, a mohou s tím obchodovat," řekl Michálek.

Teď se na trhu prodávají povolenky za jedno euro. Očekává se, že cena vzroste na 23 euro. "Ukázalo se, že v minulém období v systému povolenek příliš mnoho, takže jejich cena postupně klesala a řada podniků neměla motivaci ke skutečnému snižování emisí," zdůrazňuje mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šulová.

Ekologové rozhodnutí komise chválí. Na obavy, že podniky zvýší ceny kvůli nákupu povolenek, namítají, že teď přidělený objem v podstatě odpovídá reálné potřebě České republiky v roce 2006.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme