Evropská komise skončila šetření v ČEZ, firma prodá jednu ze svých elektráren

Evropská komise ukončí vyšetřování české energetické společnosti ČEZ kvůli podezření z omezování konkurence. ČEZ se zavázal, že prodá jednu ze svých uhelných elektráren. Sám si může zvolit, která to bude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Brusel firmu podezříval, že záměrně blokovala kapacitu, a tím tak znevýhodnila jiné společnosti na trhu.

Konkrétně mělo jít o Mosteckou uhelnou, která žádala také o rezervaci kapacity přenosové soustavy, ale právě kvůli dřívější rezervaci ČEZ neuspěla.

Energetický gigant se rozhodl, že šetření ukončí takzvanou dohodou. "Kdybychom dál pokračovali v obhajobě, mohlo by následovat udělení pokuty a pak bychom se museli bránit soudní cestou," vysvětlil důvod, proč firma zvolila dohodu, ředitel obchodní divize ČEZ Alan Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel obchodní divize ČEZu Alan Svoboda vysvětlil, proč se firma rozhodla pro dohodu

ČEZ nyní prodá jednu ze svých méně důležitých elektráren. Sám si může zvolit, zda to budou Počerady, Chvaletice, Dětmarovice, Mělník 3 nebo Tisová.

Vedení firmy se rozhodne podle výše nabídek. Lhůty pro prodej ani rámcové ceny nechce ČEZ nyní zveřejňovat, záleží prý na situaci na trhu. Mluvčí firmy Ladislav Kříž nevyloučil, že ČEZ z obchodních a strategických důvodů nakonec prodá více elektráren.

Zájem o elektrárny už dříve projevily společnosti Czech Coal a EPH, ale zájemců může být podle vedení ČEZ víc.

Podezření z omezování konkurence Evropská komise pojala již v roce 2009, kdy její inspektoři provedli v sídle ČEZ razii. Oficiálně začala s vyšetřováním firmy v červenci 2011.

Pokud by Brusel shledal českou energetickou společnosti vinou, hrozila by jí pokuta v řádu desítek miliard korun nebo prodej části majetku.

Jaroslav Skalický, Petr Sehnoutka, Martin Hromádka, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme