Evropská komise odmítla spojení evropských aktivit Tata Steel a ThyssenKrupp, omezilo by podle ní soutěž

Evropská komise odmítla schválit navrhované spojení evropských ocelářských aktivit společností Tata Steel a ThyssenKrupp. Spojení by podle komise omezilo hospodářskou soutěž a v důsledku vedlo k vyšším cenám. Kroky, které firmy navrhly k rozptýlení těchto obav, nebyly podle unijní exekutivy dostatečné.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba oceli (ilustrační foto)

Evropská komise odmítla schválit navrhované spojení evropských ocelářských aktivit (ilustrační foto) | Foto: Ina Fassbender | Zdroj: Reuters

Úterní rozhodnutí, které komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová zdůvodnila snahou zamezit vážným škodám pro evropské zákazníky a spotřebitele, firmy očekávaly. Už v květnu uvedly, že k dalším ústupkům komisi nejsou ochotny.

„Ocel je zásadním vstupem pro mnoho výrobků, které každodenně používáme, od baleného jídla po automobily. V těchto sektorech v Evropě jsou zaměstnány miliony lidí a konkurenceschopné ceny jsou pro společnosti zásadní, aby obstály na světovém trhu,“ upozornila Vestagerová. V ocelářství v Evropské unii má práci okolo 360 000 lidí.

USA se nelíbí odvetné zavádění cel, stěžují si na ně u Světové obchodní organizace

Číst článek

Výjimečný postup

Zdůraznila také, že zákaz fúze je pro komisi výjimečný postup. Za deset let prý k takovému kroku Evropská komise přistoupila jen v deseti případech, schválila přitom na tři tisíce spojení firem. Návrh spojení indické Tata Steel a německé ThyssenKrupp Evropská komise podrobně zkoumala od loňského října.

Vyšší ceny, které by byly důsledkem spojení dvou významných evropských producentů, by podle komise nemohli zákazníci v plné míře kompenzovat například levnějším dovozem.

Postupy, kterými se obavy komise firmy snažily rozptýlit, byly podle Vestagerové omezené co do rozsahu a neřešily plně a trvale otázky spojené s ohrožením hospodářské soutěže.

Už v květnu dávaly obě firmy najevo, že se spojením kvůli očekávaným výhradám Evropské komise příliš nepočítají. Spojením evropských aktivit ThyssenKrupp s Tata Steel měla původně vzniknout druhá největší ocelárna v Evropě po ArcelorMittalu a ThyssenKrupp podle agentury DPA doufal, že propojením evropských aktivit obou firem bude schopen ročně ušetřit 400 milionů až 500 milionů eur (10,3 miliardy až 12,9 miliardy korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme