Evropská komise stíhá Česko kvůli plenám

Evropská komise hrozí České republice kvůli nízké dani dětské pleny. Česko a čtyři další země dnes varovala, že jim hrozí postih, protože právě tento druh zboží daní v nižší sazbě daně z přidané hodnoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Spor o pleny a jejich zařazení do vyšší sazby DPH, v případě České republiky devatenáctiprocentní, se táhne delší dobu.

Český komisař Vladimír Špidla, který má na starosti sociální politiku, je proti vyšší dani. Argumentuje dopady, které může mít zdražení plen na nízkou porodnost v Evropě.

"V souvislosti s demografickým vývojem Evropské unie a obecně ve snaze zlepšit a usnadnit situaci rodin s dětmi je na místě, aby pleny zůstaly ve snížené sazbě," uvedl Špidla.

Nicméně i přes nesouhlas komisaře Špidly a některých jeho kolegů se nyní komise rozhodla jednat. Případné zařazení plen do vyšší sazby by v České republice zřejmě znamenalo zvýšení jejich ceny zhruba o 14 procent.

"Myslím si, že je to téma pro novou vládu, aby pokračovala v jednáních s Evropskou unií. Pokud jde o to kárné řízení, tak já se domnívám, že Česká republika vycházela a vychází z určité interpretace evropských směrnic. Nyní budeme mít možnost na reakci, čili popíšeme své argumenty v reakci, kterou Česká republika zašle," řekl o následujících krocích českého státu ministr financí Bohuslav Sobotka.

Dnešní varování komise je ovšem pouze prvním krokem ze tří v proceduře řízení pro porušení práva. Pokud bude Česku hrozit skutečně postih, nebude o něm definitivně rozhodnuto dřív než za několik let.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme