Evropská komise stupňuje tlak na Německo kvůli zákonu o Volkswagenu

Evropská komise dál zvyšuje tlak na Německo kvůli nové podobě zákona o automobilce Volkswagen. Bruselská exekutiva má dojem, že norma porušuje unijní pravidla pro volný pohyb kapitálu. Sporným bodem zůstává dvacetiprocentní blokační menšina přiznaná spolkové zemi Dolní Sasko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: autobytel.com

Evropská komise posunula správní řízení s Německem kvůli údajnému porušení evropského práva do druhé fáze. Berlínská vláda se tak musí do dvou měsíců ke kritice Bruselu vyjádřit.

Mluvčí spolkového ministerstva spravedlnosti zopakovala, že podle německé vlády nová podoba zákona odpovídá unijním pravidlům. Ke stejnému názoru dospěl i soud v Hannoveru, který zamítl stížnost hlavního akcionáře Volkswagenu, firmy Porsche.

Výrobce sportovních vozů se proti verdiktu zřejmě odvolá. Eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy počítá s tím, že další právní kroky proti Německu podnikne ještě do Vánoc. Zítra má zákon o Volkswagenu schvalovat Spolková rada, která zřejmě spornou legislativu jasně podpoří.

Jiří Hošek, Martin Hromádka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme