Evropská komise ve své prognóze předpovídá ústup hospodářské krize

Evropská ekonomika má nejhorší za sebou. Nová prognóza Evropské komise totiž v letoším druhém pololetí předpovídá Unii hospodářský růst. Brusel ale zároveň varuje: špatné časy se ještě mohou vrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Evropu čeká podle Komise ve třetím a čtvrtém čtvrtletí slabý růst - o dvě, respektive jednu desetinu procenta. Tato čísla jsou lepší než dosavadní odhady.

Do kladných čísel se mají vrátit všechny velké evropské ekonomiky s výjimkou Španělska. Česka se prognóza netýká. Je ale pro něj dobrou zprávou, že se zotavuje jeho hlavní hospodářský partner, tedy Německo, které má za 3. čtvrtletí zaznamenat silný růst o 7 desetin procenta.

Pozitivní údaje o růstu vyzdvihl i komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia. "Rok 2009 zakončíme v lepší situaci než jsme očekávali ještě před několika měsíci, a to nám dává lepší výhled i pro začátek roku 2010," uvedl Almunia

Almunia ale zároveň Evropu varoval před přehnaným optimismem. "Pozitivní odhad je založen především na politice, která nebude trvat věčně," uvedl.

Hospodářství podle něj roste především díky finančním injekcím, které do něj jednotlivé vlády napumpovaly. Až platnost těchto mimořádných stimulů vyprší, ekonomika se může opět dostat do problémů.

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme