Evropská komise volá po otevření pracovních trhů

Neexistují ekonomické důvody proti zaměstnávání lidí z nových členských zemí Evropské unie - takové je hlavní vyznění zprávy, kterou dnes v Bruselu zveřejnil komisař Vladimír Špidla. Evropská komise znovu vyzvala staré členské země, aby přestaly omezovat zaměstnávání lidí ze států, které vstoupily do EU v květnu 2004.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Špidla

Vladimír Špidla | Zdroj: ČTK

Ve zprávě komisaře Špidly se mimo jiné uvádí, že větší možnosti lidí ze střední a východní Evropy mají převážně příznivé účinky. Pracovníci z nových členských zemí podle ní pomohli řešit nedostatky na trhu práce a přispěli k lepším hospodářským výsledkům v Evropě jako celku.

Podle Vladimíra Špidly se tak nesplnila černá proroctví, podle kterých měly Británii, Irsko a Švédsko, tedy země, které svůj pracovní trh po rozšíření v roce 2004 otevřely, zaplavit miliony lidí z chudších nových členských zemí

"Naopak některé země, které pracovní trhy neotevřely, čelily tlakům na šedou a černou ekonomiku. Tyto tendence nejsou zaznamenány u zemí, které přechodná období nezavedly," uvedl Špidla.

V této souvislosti zdůraznil, že ve starších členských zemích unie pracuje mnoho lidí z jiných, nečlenských států, nejčastěji bývalých kolonií nebo zemí, které k nim mají nějakou historickou vazbu. Ti mají podle nedávno zavedených opatření paradoxně často větší možnost legálního zaměstnání, než třeba Poláci, Češi či Slováci.

"Počet lidí ze třetích zemí je významně vyšší, než počet lidí z nových zemí, a to násobně vyšší v jednotlivých evropských zemích. Čili z mého hlediska, pokud jde o kontrolu pracovního trhu ve smyslu pracovní migrace, zde se otevírá prostor , který je násobně větší, než prostor pro nové země," podotkl Špidla.

Jinými slovy, pokud se obávají státy jako Francie, Německo a podobně, že jim cizinci uberou pracovní příležitosti, měli by regulovat tuto skupinu a ne občany z členských zemí unie.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme