Evropská komise vyšetřuje supermarkety kvůli cenám mléčných produktů

Evropská komise prošetřuje chování velkých obchodních řetězců. Brusel se zajímá o to, jakým způsobem stanovují ceny mléčných produktů. Výkupní cena mléka v posledních měsících výrazně klesla. To se ale téměř neprojevilo na tom, kolik zákazníci platí za mléčné produkty v obchodech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko

mléko | Foto: Marián Vojtek

Podle Komise je podivné, že se pokles výkupních cen mléka téměř neprojevil na cenách na pultech obchodů. Brusel už proto šetří, jestli supermarkety neporušují pravidla hospodářské soutěže. Komise neoznámila, kdy chce své šetření ukončit.

Zemědělci si na chování supermarketů stěžují dlouhodobě. Po Komisi požadují, aby snížila kvóty na produkci mléka v Unii. To by podle nich vedlo k vyšším cenám. Brusel to ale odmítá.

Za pokles cen může podle komisařky pro zemědělství Mariann Fischerové Boelové současná hospodářská krize. "Když byly ceny v létě a na podzim roku 2007 vysoké, někteří lidé na to reagovali změnou své spotřeby a začali nakupovat levnější produkty. Od té doby své chování nezměnili," uvedla Boelová.

Komise už na podporu farmářů vydala 600 miliónů eur, tedy asi 15 miliard korun. Podle komisařky je nezbytné, aby se do budoucna produkce mléka v Unii snižovala. Řada evropských farmářů totiž jen obtížně konkuruje levnější produkci z Austrálie, Nového Zélandu nebo Brazílie.

Přečtěte si také:
Zemědělci protestovali proti propadu výkupních cen mléka
Producenti mléka se další pomoci od EU zatím nedočkají
Poslanecká sněmovna schválila víc peněz pro zemědělce
Tisíce zemědělců protestovaly v Praze proti dotační politice Evropské unie
Zisk českých zemědělců meziročně klesl téměř o třetinu

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme