Evropská komise žaluje Španělsko

Evropská komise podala včera žalobu na španělskou vládu. Důvodem jsou překážky, které klade německé energetické skupině E.ON při převzetí španělské společnosti ENDESA. Je to už druhá žaloba, kterou si Španělsko kvůli obstrukcím vysloužilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dráty elektrického vedení

dráty elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Evropské komisi vadí dodatečné podmínky, které si španělská vláda stanovila pro převzetí ENDESY německým gigantem. E.ON chce zaplatit za kontrolu nad energetickou společností více než 42 miliard eur. Madridská vláda ale požaduje, aby splnil dodatečné podmínky - například přinejmenším po pět let zachovávat značku společnosti, nakupovat pouze španělské uhlí a závazek neprodat jisté části ENDESY.

Španělský kabinet dával v minulosti najevo, že by mu bylo milejší, kdyby kontrolu nad ENDESOU převzal její španělský soupeř, firma Gas Natural, která ale nabídla podstatně méně peněz než E.ON. Podle mnohých názorů je tak postup španělské vlády jasným příkladem národního ekonomického protekcionismu.

Za více než rok, co se spory okolo ENDESY odvíjejí, se ale situace ještě více zkomplikovala, když se začali angažovat další rivalové německého E.ONU: italský ENEL a jeho španělský spojenec Acciona, kteří společně vlastní už nyní 46 procent jejích akcií a španělský státní holding Sepi tři procenta.

Pro Evropskou komisi ale v každém případě španělská vláda postupuje v rozporu s unijním právem a porušuje pravidla volné hospodářské soutěže. Proto se komise rozhodla předat případ Evropskému soudnímu dvoru.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme