Evropská komise zhoršila výhled ekonomiky

Evropská komise dnes zhoršila ekonomický výhled celé sedmadvacítky. HDP v eurozóně se místo předpokládaného růstu o půl procenta propadne o tři desetiny. Celkově má evropská ekonomika stagnovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie hledá východisko z krize

Evropská unie hledá východisko z krize | Foto: European Commission Audiovisual service

Recesi letos Brusel očekává v devíti zemích (Španělsko, Itálie, Řecko, Belgie, Kypr, Nizozemsko, Portugalsko, Slovinsko). Mimo eurozónu ale pouze u Maďarska. Nejlépe by na tom mělo být Polsko a pobaltské republiky. Ani tyto státy už ale nebudou dosahovat překotného růstu z minulých let.

Nižší růst v řádu desetin procent postihne také Berlín. A spolu s ním klesl i předpoklad pro Českou republiku, která je závislá na exportu právě do Německa. Nově komise předpovídá Praze stagnaci. Inflace by u nás měla dosáhnout 3 procent. Český růst podle komise brzdí zvýšení DPH, zhoršující se podmínky na pracovním trhu a zmrazení mezd především ve státní správě. Domácnosti tak omezují spotřebu a ekonomiku táhne jen export.

Eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn zároveň ale řekl, že přes pokles se situace stabilizuje. A třeba Řecký pád by se měl výrazně zbrzdit z loňských téměř 7 procent na pouhých 4,5 procenta. Kompletní zpráva Evropské komise se věnuje i jednotlivým zemím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka ve večerních Ozvěnách dne

Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše je odhad Evropské komise realistický:

„Po těch krocích, ke kterým sáhla Evropská centrální banka, kdy začala zalévat finanční trhy poměrně masivními objemy peněz, a pokud se podaří zklidnit alespoň na čas situace v Řecku, tak si myslím, že Evropská měnová unie může zaznamenat pouze lehký propad.“

„Na jedné straně budou výrazně propadat periférie eurozóny. Na druhé straně to bude vykompenzováno lehkým růstem především v Německu, které bude těžit z uvolněných měnových podmínek a dobré kondice svého podnikového sektoru,“ míní Bureš.

Podle některých názorů tento nejnovější odhad ukazuje, že neustálé škrty a šetření nikam nevedou a že by se vlády měly více soustředit na prorůstová opatření. Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka tvrdí, že klíčová by měla být především snaha o větší efektivitu fungování jednotlivých ekonomik.

„Tím by mělo docházet i ke zvyšování konkurenceschopnosti. Ke škrtání by mělo docházet na správných místech a to by mělo umožnit provádět prorůstová opatření tam, kde to má smysl,“ řekl Brožka.

Bez překvapení

Ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek nepovažuje zprávu za žádné překvapení. “Jestli jsme na konci ledna prognózovali 0,2 a na konci února EK předpokládá 0, tak jsou to v podstatě stejná čísla. Znamená to stagnaci, což, upřímně řečeno, je stále ještě z hlediska rizik, která v loňském roce byla, docela optimistický scénář.”

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak řekli ve Světě o jedné, zpráva EK nebyla překvapením pro ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ani pro europoslance Jiřího Havla (ČSSD)

“Už na podzim jsem říkali, že existují 3 scénáře: optimistický, pesimistický a katastrofický. Ten optimistický je tento, tedy stagnace nebo růst někde mezi 0 až 0,1, který si vyžádá úspory na straně výdajů někde mezi 23 až 26 miliardami korun. To zvládne vláda vázáním svých provozních výdajů.”

“Jiná věc je, že nemůžeme čekat lepší situaci ani v letech 2013 a 2014, v tom střednědobém výhledu. Pro léta 2013 a 2014 budeme muset navrhovat celou řadu opatření už z rozpočtové legislativy jak na výdajové, tak na příjmové straně,” konstatoval Kalousek.

Také europoslanec za sociální demokracii Jiří Havel nepovažuje zprávu Evropské komise za překvapivou. “Pro nás se naplnila negativní očekávání, která jsme ventilovali už při projednávání českého rozpočtu na podzim. My poslední měsíce pracujeme s prognózou zhruba půlprocentního poklesu.”

Analytik Next Finance Vladimír Pikora upozornil, že Česko, jako malá otevřená ekonomika, je plně závislé na hospodářství v celé Evropě a nemá šanci se poklesu vyhnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

A bude hůř, říká ve Stalo se dnes analytik Next Finance Vladimír Pikora

„Jakmile má problémy Evropa, má problémy i Česká republika. Museli bychom se odpoutat od EU, zaměřit se na jiné trhy. Pro stávající i budoucí vládu je to neřešitelný krok.“

Pikora připustil, že může být ještě hůř, než Evropská komise odhaduje. „Evropané jsou velmi optimističtí, nechtějí si připustit, že problémy jsou velmi vážné, stále se domnívají, že se nákaza z Řecka nebude šířit dál. Ukazuje se ale, že je problém komplikovanější a že ho neumíme řešit.“

„Když se podíváme na poslední index nákupních manažerů, který dokáže dobře predikovat budoucnost, tak ten ukazuje, že zpomaluje už nejenom jih Evropy, ale i Francie a Německo,“ varoval Pikora.

Evropská komise dnes výrazně zhoršila výhledy evropské ekonomiky pro letošek

Milan Kopp, Igor Maňour, Ondřej Bouda, David Šťáhlavský, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme