Evropská komise zveřejní odhad hospodářského vývoje EU

Evropská komise ve čtvrtek dopoledne zveřejní prognózu hospodářské vývoje ve všech zemích sedmadvacítky. Odhady stavu ekonomiky pro všechny členské země vydává dvakrát ročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Ještě na jaře prognóza předpokládala růst hrubého domácího produktu celé unie o 1,75 %. Pod vlivem situace v Řecku nebo Itálii, ale bude muset Evropská komise své odhady asi přehodnotit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předpovědi kondice evropské ekonomiky mluvil v Ranním Radiožurnálu bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák

Zatímco na jaře eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn oznamoval, že oživení ekonomiky je na dobré cestě, dnes už asi tak optimistické zprávy mít nebude.

Eurozóna v červenci schválila už druhý záchranný balík pro Řecko, protože původních 110 miliard eur půjček zdaleka nebude stačit.

Itálie si musí půjčovat za tak vysoký úrok, že možná také bude muset žádat o mezinárodní pomoc. Belgie už zjistila, že se po více než roce bezvládí propadá do recese.

Průběžná prognóza stavu ekonomiky Unie v září předpokládala, že v posledním čtvrtletí tohoto roku bude růst hospodářství minimální, nebo se zcela zastaví.

Milan Kopp, Pavel Novák, Pavel Cyprich Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme