Evropská komise zveřejnila prognózy pro kandidáty

V České republice by měl letos vzrůst hrubý domácí produkt o 2,5 procenta, průměrná míra inflace by měla činit 3,8 procenta a průměrná míra nezaměstnanosti 9,1 procenta. Schodek veřejných rozpočtů letos dosáhne 5,1 procenta HDP a deficit běžného účtu 2,7 procenta HDP. Makroekonomické prognózy pro 13 kandidátských zemí zveřejnila Evropská komise v rámci pravidelné prognózy pro členské státy EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhad pro příští rok hovoří o růstu HDP v ČR o 3,0 procenta, o mířa inflace 4,3 procenta a mířa nezaměstnanosti 8,9 procenta. Schodek veřejných rozpočtů se v roce 2001 sníží na 4,8 procenta HDP a deficit běžného účtu na 2,3 procenta HDP.

Kandidátské země jako celek mohou očekávat v období 2000 až 2002 trvalý růst HDP v průměru více než o čtyři procenta ročně. Ekonomický vývoj bude podporován vysokým růstem v Evropské unii a v Rusku. Po celé období by měla zrychlit či zůstat silná i domácí poptávka a poroste zejména soukromá spotřeba a investice. Díky vysokému růstu se zlepší i výhled zaměstnanosti.

Inflace v kandidátských zemích je letos zasažena vysokými cenami ropy, uvádí dále komise. V roce 2001 až 2002 se očekává její mírné snížení, nadále však zůstane vysoká v Rumunsku a Turecku. Deficity veřejných rozpočtů zůstanou relativně vysoké, ale udržitelné.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme