Evropská snaha záchrany Řecka bude pokračovat, Česko se na ní podílet nebude

Eurozóna pokračuje ve snaze zachránit Řecko před státním bankrotem. Lídři států platících eurem se na tom dohodli na schůzce v Bruselu. Řekové se tak dočkají dalších miliardových půjček. Česko se na nich ani tentokrát podílet nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit EU v Bruselu - řecký premiér Jorgos Papandreu, šéf Evroposké komise Jose Barroso a francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Summit EU v Bruselu - řecký premiér Jorgos Papandreu, šéf Evroposké komise Jose Barroso a francouzský prezident Nicolas Sarkozy | Zdroj: ČTK

Záchranný plán z loňského roku nestačí. Proto eurozóna Řecku půjčí další desítky miliard eur. Podrobnosti mají být hotovy v červenci. Jedno je ale jasné už teď: Češi Řekům pomáhat nebudou. Snaha zachránit tuto zemi zůstane záležitostí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Premiér Petr Nečas navíc pochybuje o tom, že pomoc bude fungovat. Řecko by podle něj mělo část svých dluhů škrtnout. „Je skutečností, že restrukturalizace řeckého dluhu je zřejmě vhodnější cestou a je skutečně reálnou otázkou, nakolik odkládání tohoto problému pouze nevede k tomu, že toto řešení bude dražší a dražší,“ řekl český premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky schůzky vrcholných představitelů eurozóny v Bruselu přiblížil v Dopoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Houska.

Restrukturalizace je jen mírnějším výrazem pro státní bankrot. Řecko se mu tedy podle Nečase nevyhne. Totéž si myslí i drtivá většina ekonomů.

Eurozóna ale trvá na tom, že pomoc Řecku musí pokračovat. Důvodem je hlavně strach z toho, že by bankrot do Evropy přinesl paniku a srazilo na kolena i další země. I politici ze zemí eurozóny si ale uvědomují, že záchrana Řecka nebude snadná.

„Všichni vědí, že to bude velmi těžké,“ říká německá kancléřka Angela Merkelová. A to hlavně pro Řeky, kteří musejí pokračovat v utahování opasků. Právě přijetí dalších úsporných opatření je podmínkou pro to, aby Řekové půjčky dostali.

A tady vidí premiér Nečas další slabinu záchranného plánu. Eurozóna podle něj nemá jasno o postupu pro případ, že by se řečtí poslanci škrtům vzepřeli. „Plán ‘B‘ Unie nemá, nikdo s ním nepočítá. Obávám se, že plán ‘B‘ mají v tomto případě finanční trhy,“ uvedl.

Podle Nečase by se pak prohloubila krize v eurozóně, která by zasáhla i Česko. Jasno bude v úterý, kdy má řecký Parlament o škrtech hlasovat.

Přijetí Chorvatska do EU

Summit evropských lídrů se ale nezabýval jen Řeckem. V mnohem veselejším kontextu byla řeč o Chorvatsku. Státníci totiž potvrdili, že může úspěšně uzavřít jednání o svém vstupu do Unie.

Premiérka Jadranka Kosorová označila tento den pro Chorvatsko za historický. Datum vstupu Chorvatska do společenství je zatím stanoveno na 1. červenec roku 2013.

Přijetí Chorvatska do Unie velmi silně podporovalo i Česko.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme