Evropská unie by měla přispět na projekt plynovodu Nabucco

Evropská unie by měla přispět na projekt plynovodu Nabucco. Navrhuje to Evropská komise. Komise také tvrdí, že máme poslední šanci jak zabránit katastrofálním důsledkům klimatických změn.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Komise chce pro Nabucco vyčlenit 250 milionů z peněz, které v evropském rozpočtu zbyly z loňského roku. Má se jednat o nepřímou podporu; Unie by se touto částkou zaručila za úvěry u Evropské investiční banky. Komise chce také zlepšit propojení mezi plynovody členských států.

Ty by si tak mohly v případě dalšího výpadku v dodávkách vzájemně pomoci. Česko má dostat 25 milionů eur na rozšíření kapacity zásobníků pro skladování plynu. V rozpočtu na rok 2008 celkem zbylo 5 miliard eur. Návrh komise jak s nimi naložit musí ještě schválit členské státy a Evropský parlament.

Klimatické změny jsou hlavní výzvou, které lidstvo čelí. Evropská komise proto představila návrh celosvětové dohody boje se změnami klimatu.

Vyspělé země musí podle komise snížit do roku 2020 své emise skleníkových plynů o 30 procent ve srovnání s rokem 1990. Rozvojové země s výjimkou těch nejchudších musí přispět 15 až 30 procenty. Komise odhaduje, že to bude ročně stát 175 miliard eur.

Podle komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase jsou to ale naprosto nezbytné náklady: "S tím jak se globální oteplování zrychluje je tohle skoro určitě naše poslední šance, jak dostat klima pod kontrolu než budou dopady změn nezvratné."

Návrh komise mají v březnu posoudit lídři členských zemí Unie. Celosvětovou dohodu o boji s klimatickými změnami má nalézt prosincová konference v Kodani.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme