Česko loni z EU získalo o 55 miliard více, než zaplatilo

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 55,4 miliardy korun více, než do něj odvedla. Informovalo o tom ve středu ministerstvo financí. Předloni takzvaná čistá pozice Česka činila 80,6 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance (ilustrační foto)

Peníze, finance (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Snížení čisté pozice ve srovnání s předchozími roky je podle ministerstva způsobeno tím, že do let 2015 a 2016 se koncentrovaly platby z dočerpávaného programového období 2007 až 2013. Zatímco v roce 2017 již převážnou většinu příjmů z EU tvořily příjmy z nově nabíhajícího programového období 2014 až 2020.

Cena za členství v EU přepočtená na cenu kávy. Češi podle serveru Politico zaplatí denně čtvrtinu šálku

Číst článek

Česko loni obdrželo z unijního rozpočtu 97,9 miliardy korun a odvedla do něj 42,4 miliardy korun. Zůstalo tak stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z unie.

Příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti loni činily 64,1 miliardy korun. Příjmy ze Společné zemědělské politiky byly 29,4 miliardy korun, z toho přímé platby 22,5 miliardy korun.

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 tak Česko do konce roku 2017 zaplatila do rozpočtu EU 515,8 miliardy korun a získala z něj 1,211 bilionu korun. Celkem Česko dosud získala z EU o 695,5 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Stejně na tom jsou podle posledních údajů Evropské komise z roku 2016 země, které vstoupily do EU v roce 2004 s Českem. Naopak objem odvodů nad příjmy převažuje u původních zemí EU, jako jsou Německo, Francie, Itálie nebo Velká Británie.

V roce 2016 bylo největším přispěvatelem do unijního rozpočtu Německo, které odvedlo o 11 miliard eur, tedy zhruba 279 miliard korun, více, než z něj dostalo. Největším příjemcem peněz bylo Polsko, které získalo z rozpočtu EU o sedm miliard eur více, než do něj odvedlo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme