Evropská unie chce přitvrdit boj proti daňovým únikům

Stop daňovým rájům. Evropská komise připravila novelu právních předpisů pro boj s daňovými úniky. Návrh nové směrnice má dnes představit eurokomisař pro daně a celní unii Lászlo Kovásc. Pokud nová pravidla schválí také členské státy a poslanci Evropského parlamentu, mohly by je uplatňovat nejen členské státy Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - Comstock.

Peníze - Comstock. | Foto: Archiv ČRo

Pravidla daná v pět let staré směrnici, která má znesnadnit daňové úniky napříč celou Evropskou unií, se ukázala jako nedostatečná. Novela má proto odstranit mezery v předpisech, které usnadňovaly vyhýbání se zdanění výnosů z úspor. Vypracování nové legislativy urychlily případy ukládání peněz hlavně německými občany v lichtenštejnských bankách, aby se vyhnuli zdanění doma.

Směrnici o zdaňování úspor se podřizují jak všechny státy Unie, tak také například Švýcarsko nebo evropští "trpaslíci" Monako, Andora, San Marino a Lichtenštejnsko. Zájem o to uplatňovat unijní předpisy ohledně zdaňování úspor projevily i Norsko a Island.

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme