Evropská unie chystá reformu vinařství

Reforma vinařství - to bude hlavní téma schůzky ministrů zemědělství Evropské unie v Bruselu. Evropská komise navrhuje mimo jiné likvidaci části vinic a to je pro mnoho zemí nepřijatelné. Česku vadí také snaha omezit nebo zakázat doslazování vína, což je v našich zeměpisných šířkách často nutností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hroznové víno

Hroznové víno | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Méně vína, ale kvalitnějšího a schopného obstát ve světové konkurenci. Toho se snaží dosáhnout Brusel navrhovanou reformou vinařství. Na jeho podporu jde v Unii zatím každý rok asi 1.3 miliardy eur. Velká část z téhle částky se ale v posledních letech utrácela právě za výkup méně kvalitního vína, které od evropských vinařů nikdo nechtěl, a jeho přepalování na líh.

Evropská komise proto navrhuje celý balík opatření, která ale celkem pochopitelně narážejí na odpor. Navrhuje:

1. Finanční kompenzaci vinařům, kteří se rozhodnou vyklučit vinice a přejít na jinou produkci. Celkově by se měla zlikvidovat asi desetina až osmina rozlohy evropských vinic.

2. Úplně vymizet mají dotace na likvidaci nechtěného vína.

3. Má se modernizovat systém označování vína, aby byl přátelštější vůči zákazníkům.

4. Modernizací mají projít i pravidla závazná pro výrobu vína.

Čeští a moravští vinaři jsou nespokojení s výší finanční podpory, kterou jim Brusel pro příští léta nabízí. Návrh omezit nebo zakázat doslazování vína cukrem by pak podle nich znamenal zvýšení ceny českého a moravského vína. To by tak bylo podstatně hůř prodejné.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme