Chceme otevřený přístup na čínský trh a konec podpory státních podniků, shodli se unijní lídři

Evropská unie chce mít rovnoprávné obchodní vztahy s Čínou. Na vrcholné schůzce v Bruselu se premiéři a prezidenti členských zemí shodli na tom, že na summitu s Čínou 9. dubna bude unie usilovat o vzájemně spravedlivý přístup na trh. Týká se to hlavně veřejných zakázek.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři Evropské unie na summitu v Bruselu

Lídři Evropské unie na summitu v Bruselu | Foto: Toby Melville | Zdroj: Reuters

Čínský trh není podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera dostatečně otevřený evropskému zboží. Evropští uchazeči o veřejné zakázky v Číně nemají přístup na trh s nimi. Čínské firmy v Evropě ovšem ano. Od Pekingu tedy bude Unie očekávat stejné zacházení.

Unijní představitelé včetně předsedy Evropské rady Donalda Tuska dostali od členských zemí unie pokyn usilovat o vyrovnané vztahy s Čínou, které zaručí spravedlivé konkurenční prostředí.

Unie chce dosáhnout toho, že Čína zruší státní podporu průmyslových podniků, která znevýhodňuje konkurenty ze zbytku světa. Otázku ukončení čínských dotací chce zahrnout do jednání o reformě Světové obchodní organizace.

Bezpečnost 5G sítí

Lídři unie diskutovali také o bezpečnosti mobilních sítí 5G. Spojené státy tlačí na své spojence, aby zabránili čínské firmě Huawei účastnit se zakázek na stavbu těchto sítí.

Varování kyberúřadu před Huawei neohrozí aukce pro 5G sítě, oznámil po jednání telekomunikační úřad

Číst článek

Podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO existuje riziko jejich zneužití. „Někteří kolegové vystoupili, že samozřejmě firmy vidí technologii, vidí cenu a neuvědomují si z dlouhodobého hlediska, že to bezpečností riziko tam je," popsal pro Radiožurnál debatu šéfů unijních vlád premiér Babiš.

Česká republika podle něj v květnu uspořádá mezinárodní konferenci zaměřenou na bezpečnost sítí 5G. Evropská komise v nejbližších dnech chystá unijní zemím doporučit společná kritéria, za jakých by měly firmám zpřístupňovat zakázky na výstavbu mobilních sítí 5G.

Na otázku, zda Evropská unie podobně jako Spojené státy odepře přístup čínské firmě Huawei, odmítl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker odpovědět.

Pavel Novák, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme