Evropská unie hledá řešení pro Kypr, situace je napjatá

Eurozóna se stále snaží v Bruselu dohodnout na pomoci pro Kypr. Tomu už dnes hrozí krach jeho bank a možný chaotický odchod z eurozóny. Mezitím dvě největší banky na Kypru snížily limit pro výběr peněz z bankomatů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Ruce pryč od Kypru," skandují demonstrantii v Nikosii

"Ruce pryč od Kypru," skandují demonstrantii v Nikosii | Zdroj: Reuters

„Nalezení dohody je nutné nejen pro Kypr, ale pro celou eurozónu," řekl španělský ministr financí Luis de Guindos.

Země s eurem a Mezinárodní měnový fond Kypru nabízejí záchrannou půjčku za 10 miliard eur. Dalších 7 miliard ale musí Kypr najít sám.

Kypr nakonec zřejmě zdaní bankovní konta těch lidí, kteří na nich mají víc než 100 tisíc eur, tedy v přepočtu přes dva a půl milionu korun.

Definitivní podoba pomoci ale zatím na stole není.

Mezitím dvě největší banky na Kypru snížily limit pro výběr peněz z bankomatů. Teď už si mohou lidí vybrat jen 100 eur denně.

Kypřané už si zvykají na nový každodenní rituál: stoupnout si do fronty před bankomat a vybrat si svůj příděl peněz. Ten se stále snižuje.

„Nejprve dvě stě šedesát, teď sto, zítra to bude padesát a pozítří už nic.“ „Co naděláme, musíme být trpěliví,“ tak reagují lidé na nejnovější vývoj.

Není důležité, kolik peněz má kdo na účtu, víc než sto eur denně už dnes nedostane. Lidé s napětím čekají, jestli banky v úterý, jak bylo přislíbeno, vůbec otevřou.

Milan Kopp, Jaromír Marek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme