Evropská unie jedná o revoluční změně hospodářských pravidel

Ministři financí evropské sedmadvacítky hledají na dnešní schůzce řešení toho, jak zlepšit řízení ekonomik v Evropské unii, jak se napříště vyhnout opakování krize eura, kterou rozpoutaly řecké lži o vlastním rozpočtovém deficitu. Pod vedením předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye jednají spolu s představiteli Evropské centrální banky o několika možnostech, jak zavést tvrdší disciplínu v unijních ekonomikách. Tím by se mělo předcházet tomu, že se budou členské země nadměrně zadlužovat a ohrožovat stabilitu společné měny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: ECAL

Německý parlament dnes schválil příspěvek 123 miliard eur do unijního záchranného mechanismu pro státy, které by se ocitly v podobné krizi jako Řecko. Obecně je to vnímáno jako významný krok na cestě k realizaci záchranného balíčku, o 550 miliard eur, o kterém bylo rozhodnuto již dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématech schůzky unijních ministrů financí mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu při unijních institucích Pavel Novák.

S dalšími peněz od Mezinárodního měnového fondu bude balík 750 miliard eur garancí pro státy, které by se v příštích třech letech dostaly do potíží podobných těm řeckým.

I podle slov kancléřky Merkelové se jedná jen o ‚koupený čas‘ pro euro. Nyní se musejí schválit hlavně pravidla pro fungování ekonomik zemí v evropské měnové unii.

Německá iniciativa

Ministři hledají cesty, jak napříště podobným krizím předcházet. Tomu by mohl sloužit i Evropský měnový fond, jehož základem by se mohl stát právě onen balíček 750 miliard eur.

S konkrétními návrhy oslovilo ostatní členy eurozóny Německo, které všechny vyzívá k větší rozpočtové disciplíně. Evropská komise také navrhla, aby se předběžně posuzovaly rysy rozpočtů v prvním pololetí každého roku. Potom by komise vydala analýzu, jak spolu rozpočty souvisí a Rady členských zemí by vydala doporučení členským zemím, jak rozpočty upravit, aby neohrožovaly další členské země.

Němci také navrhli, aby se stabilizační programy zemí eurozóny posuzovaly nějakou nezávislou institucí, což by mohla být Evropská centrální banka. Také ostatním navrhli, aby si podobně jako oni stanovili ve svých národních zákonech stanovili pravidlo nepřekračování deficitů. V Německu bude platit maximální deficit státního rozpočtu 0.35 procent HDP od roku 2016.

Pro hříšníky sankce

Evropská komise navrhuje také vytvoření systému včasného varování, aby se neopakoval případ Řecka, u něhož vyšla pravda o jeho špatném ekonomickém stavu až ve chvíli, kdy bylo na rychlou pomoc pozdě.

Ministři financí jednají také o sankcích, které by měly ‚hříšníků,‘ hrozit za překročení daných pravidel. Vymáhání nějakých pokut považuje většina evropských politiků za nereálné. Francouzský prezident Sarkozy například uvedl, že je zbytečné ukládat pokuty státům, které na ni nemají.

Reálnější sankcí je omezení nebo úplné zastavení čerpání peněz z evropských strukturálních fondů. Ty státy, které by hrubě a dlouhodobě porušovaly pravidla, by dokonce mohly až na jeden rok ztratit právo na hlasování v Radě členských států EU.

Podle eurokomisaře pro hospodářské záležitosti Olliho Rehna má záměr zpřísnit pravidla širokou podporu států. Schválit by je měl říjnový summit Unie.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme