Evropská unie liberalizuje poštovní služby do roku 2013

Evropská unie liberalizuje do roku 2013 definitivně poštovní služby. V Lucemburku se na tom dnes dohodli příslušní ministři členských zemí. Většina zemí má svůj poštovní trh otevřít už do roku 2011. Několik členských zemí včetně České republiky si ale nechalo možnost odkladu o dva roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopisy

dopisy | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Dnešní dohoda se týká malých zásilek do 50 gramů, tedy především obvyklých dopisů. Skutečnost, že se Česko připojilo k zemím, které si vymohly případný odklad do roku 2013 neznamená, že Česká pošta nemůže ztratit svůj monopol dřív. Uvedl to náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa, který na jednání zastupuje Českou republiku: "Británie, Švédsko a Finsko nečekaly a poštovní trh už zcela otevřely. Nizozemsko a Německo tak učiní 1. ledna příštího roku"

Podle náměstka Tlapy se chce Česko poučit i z jejich zkušeností: "Obrat na poštovním trhu v celé Evropské unii činí skoro 90 miliard eur ročně. Jde tedy o velké peníze a Evropská unie si od liberalizace slibuje zlepšení služeb pro zákazníky."

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme