Evropská unie ocenila špekáček jako zaručenou specialitu

Špekáček, lovecký salám, spišské párky nebo třeba liptovský salám - tyto tradiční uzeniny z Česka a Slovenska získaly uznání Evropské unie. Brusel je zapsal na seznam zaručených specialit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzeniny

Uzeniny | Foto: European Commission Audiovisual service

„Speciality poznáme podle složení, obsahu výrobků, bude v nich více masa než jsme zvyklí,“ vysvětlil jeden z hlavních přínosů známky předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. „Jsou přesně specifikovány ingredience, které mají být použity ve výrobě,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Kloud ve Stalo se dnes na ČRo 1 Radiožurnálu

Například u špekáčku to bude pouze vepřové maso, hovězí maso a špek. Neměl by obsahovat náhražky v podobě sóji nebo mouky. „Ty se u nás objevili, protože jsme citliví na cenu, výrobci se snažili zlevnit,“ hájil potřebu i takových levnějších variant tradičních pochutin Kloud.

Podle Klouda je přízvisko zaručená specialita oceněním kvality výrobku a jeho tradice. Jedna z podmínek je 25 let tradiční výroby na daném území.

Veronika Sedláčková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme