Evropská unie podpoří hospodářský růst 120 miliardami eur

Evropská unie bude s hospodářskou krizí bojovat podporou růstu a zaměstnanosti. Sedmadvacítka se snaží tímto balíkem opatření přesvědčit zbytek světa o odhodlání řešit krizi společné měny. Na summitu v Bruselu kroky k podpoře hospodářského růstu odsouhlasili lídři členských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

Pobídky mají mít hodnotu kolem 120 miliard eur. 60 miliard se má účelově přesměrovat ze strukturálních fondů na podporu malých a středních podniků, které budou vytvářet nová pracovní místa.

Rozhodlo se také o navýšení úvěrové kapacity Evropské investiční banky o 10 miliard eur, tím bude moci tato banka rozpůjčovat navíc 60 miliard eur. Tyto peníze mají jít do krizí nejvíce zasažených zemí, opět na podporu podnikání.

Kromě těchto nástrojů vydá také Evropská investiční banka pilotní emisi takzvaných projektových dluhopisů. Peníze získané z nich se použijí na budování dopravní, energetické infrastruktury a digitálních sítí.

Jednání summitu unie o další finanční stabilizaci eurozóny ještě pokračují, skončí pravděpodobně nad ránem.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme