Evropská unie přemění italské a francouzské víno na biolíh

Evropská unie se zavázala pomoci italským a francouzským vinařům. Evropská komise rozhodla, že vyřeší stávající problémy těchto producentů s přebytky vinného moku. Miliony hektolitrů stolního i značkového vína unie přemění na součást pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červené víno

Červené víno | Foto: Gastro ČR

Francouzští a italští vinaři si stále nemohou zvyknout na levnější konkurenci ze zámoří. Výsledkem je výroba vína, o které není zájem.

"Jedná se o jeden a půl milionu hektolitrů stolního a stejné množství značkového vína ve Francii a dva a půl milionu hektolitrů stolního vína v Itálii," upřesnil mluvčí komise Michael Mann.

Toto množství bude za evropské peníze odkoupené a přepálené na biolíh. Akce bude stát více než 130 milionů eur, tedy přes 3,5 miliardy českých korun. Komise má v nejbližší době navrhnout opatření, aby k podobným intervencím nedocházelo.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme