Evropská unie připouští v reakci na krizi změnu svých smluv

Definitivní dohodu o tom, jak řešit dluhovou krizi v eurozóně, mají premiéři 17 zemí platících eurem přijmout na bruselské schůzce ve středu. Oproti stávajícím předpokladům se ve středu sejdou na mimořádném summitu v Bruselu i lídři všech 27 zemí EU. Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy připustil, že EU zváží možnost změn stávajících smluv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy | Zdroj: Reuters

Neoficiálně se zatím mluví o potřebě většího odpisu pohledávek soukromých investorů vůči Řecku a o posílení schopností záchranného fondu eurozóny bez navýšení sumy peněz v něm.

Mohlo by se jednat o pobídky k nákupu dluhopisů problematických zemí a to pojištěním části případné ztráty z nich ze záchranného fondu.

Odklad konečného rozhodnutí ohlásili po skončení summitu zástupců všech 27 členských zemí německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu EU v Bruselu | Foto: Reuters

„Jsme si vědomi zvláštní zodpovědnosti, která leží na bedrech Německa a Francie. Jsme odhodlaní nejpozději ve středu přijmout dohodu, která uklidní finanční krizi. To nám společně s Německem umožní připravit pro skupinu zemí G20 rozhodnutí, která by svět zase přivedla k hospodářskému růstu,“ řekl francouzský prezident.

Dluhová krize v eurozóně vzniklá kvůli porušování rozpočtových pravidel si asi vyžádá změny v unijních smlouvách. Ty by mohly být podle předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye jen omezené a neznamenaly by změnu architektury celého uspořádání dnešní EU. Uvedl to po skončení vrcholné schůzky lídrů všech 27 členských zemí.

„Nebude to všeobecný převrat v uspořádání Unie, které je zakotvené v Lisabonské smlouvě,“ uvedl Van Rompuy.

Nejdůležitější není podle něj samotná změna smluv, ale větší sblížení úrovně ekonomik. Pokud bude taková změna potřebná, není to žádné tabu. Není to ale také cíl dnešních snah sedmadvacítky.

„Tím je prohloubení naší hospodářské unie a posílení fiskální disciplíny,“ uvedl Rompuy.

Pavel Novák, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme