Evropská unie připravuje pro Tunisko balíček pomoci

Tunisko požádalo Evropskou unii o krátkodobý program pomoci. V marockém Rabatu to včera řekl eurokomisař pro rozšíření a evropskou politiku sousedství Štefan Fülle. Dodal, že unie zvažuje podobnou pomoc pro Egypt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrant líbá tuniskou vlajku

demonstrant líbá tuniskou vlajku | Zdroj: ČTK

„Práce na transformačním balíčku začala ještě před tuniskou žádostí. Zahájili jsme práci na změně priorit v současném programu pomoci,“ uvedl Štefan Fülle.

Dodal, že Tunisko používá každoročně programy, které hradí Evropská unie, přibližně v hodnotě 80 milionů eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eurokomisař pro rozšíření Štefan Fülle mluví o pomoci Tunisku ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Už před dvěma týdny jsme začali hledat způsob, jak pomoci transformaci Tuniska. Návštěva nového tuniského ministra zahraničních věcí minulý týden nám pomohla se trochu více orientovat v těch potřebách,“ řekl eurokomisař.

Práce na balíčku se podle jeho slov v současné době dokončují. Konkrétní částka pomoci dosud není známa. V Tunisku už nicméně působí skupina expertů na legislativu, kteří zhruba do půl roku připraví svobodné a demokratické volby.

Štefan Fülle podle svých slov uvažuje i o možnosti uspořádání donorské konference, která by na základě transformačního programu umožnila akumulaci finanční pomoci a příspěvků i od jiných dárců. V Tunisku je podle něj potřeba vyřešit kromě legislativy také chudobu v některých částech země a k tomu by měly přispět i mezinárodní finanční instituce.

Helena Berková, Markéta Bartošová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme