Evropská unie prodlouží pomoc mlékařům; produkční kvóty ale nesníží

Mlékaři dostanou další pomoc z Evropské unie. Ministři zemědělství sedmadvacítky prodloužili tzv. intervenční nákupy přebytečného másla a mléka až do února příštího roku. Stejnou podporu by nově mohli dostat i producenti sýrů, až Evropská komise připraví návrh, který by poté ministři schválili. Zemědělci však požadovali především snížení kvót na produkci mléka. To však Evropská komise odmítá.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

"Snížení kvót momentálně není na programu Komise.Ta se odmítá touto problematikou zabývat," vysvětlil EU český ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Farmáři si stěžují na hluboký propad výkupních cen mléka. Ty jsou podle jejich tvrzení likvidační. Ministři zemědělství sedmadvacítky producentům mléka slíbili další pomoc. Farmáři můžou až do února příštího roku počítat s dotacemi na vývoz svých produktů do zahraničí. Unie od nich také bude vykupovat máslo a sušené mléko, které se jim nepodaří prodat. Navíc Unie uvažuje o tom, že v únoru by tuto pomoc prodloužila o další rok.

Stejnou podporu by nově mohli dostat i producenti sýrů, až Evropská komise připraví návrh, který by poté ministři schválili. Zatím na vývozní podporu dosáhnou jen výrobci nejdražších sýrů především z Francie a Nizozemska. Nově by tato podpora mohla být zvýšena a rozšířena i na levnější výrobky a na dotace by dosáhli nejspíš i Češi. Evropská komise má nyní připravit návrh, který rozšíření podpory zajistí. "My to zcela jistě využijeme," dodal ministr Šebesta.

Čeští zemědělci krok Unie vítají, ale stále volají po snížení výrobních kvót, které určují, kolik mohou jednotlivé unijní země ročně vyrobit. "Zemědělci tento krok vítají, protože to může částečně napomoci k řešení problematiky mléka," komentoval krok EU viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla. Podle něj je však prodloužení intervenčních nákupů ale jen částečným řešením problémů na mléčném trhu. Ten trápí již několik měsíců nízké výkupní ceny suroviny. "Podle našeho názoru by pomohlo, kdyby se zmrazily kvóty, popřípadě, kdyby se vyhlásila minimální cena mléka," zopakoval Šnejdrla požadavek farmářů. Ten jde ale proti současné politice EU. Kvóty totiž aktuálně naopak rok od roku narůstají a v roce 2015 by měly být zrušeny úplně. Zemědělci tvrdí, že to snižuje výkupní ceny mléka a je pro ně likvidační. Pokud by výrobní kvóty byly nižší, snížilo by se podle nich množství mléka na trhu a došlo by ke zvýšení jeho ceny.

Přečtěte si také:

Evropská unie chystá pomoc pro producenty mléka

Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme