Evropská unie se dohodla na snížení DPH u některých služeb

Sazba daně z přidané hodnoty na některé služby může být nižší. Ministři financí Evropské unie schválili návrh, který to umožňuje. O snížení DPH jednala Unie několik let. Nalezení kompromisu je pokládáno za velký úspěch českého předsednictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři financí Německa a Česka Peer Steinbrück a Miroslav Kalousek na jednání v Bruselu

Ministři financí Německa a Česka Peer Steinbrück a Miroslav Kalousek na jednání v Bruselu | Zdroj: ČTK

"Musím tedy říct, že českému předsednictví se po mimořádném úsilí podařilo ukončit tuto více než tři roky dlouhou debatu. A podařilo se dosáhnout kompromisu," uvedl slovenský velvyslanec při Unii Maroš Šefčovic.

Daň z přidané hodnoty se může snížit u restauračních služeb, oprav kol nebo renovací soukromého bydlení. Je na každé členské zemi, zda této možnosti využije a sníží DPH pod společnou hranici 15 procent.

Český ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil, že on sám se této nabídky chopí. Českému rozhlasu řekl, že je připraven sněmovně navrhnout snížení DPH pro restaurace, kadeřnictví a služby sociální péče, a stejně tak drobné opravy například obuvi, kol nebo bytů. Klade si ale jednu podmínku:

"Já jsem připraven to navrhnout. Ale nejprve nás čeká diskuse, jaké služby budeme mít ve snížené sazbě na trvalo. Tady zcela určitě ty sociální služby by byly na místě. Dokonce si myslím, že na místě by byly i restaurační služby. Ale něco za něco - jenom za předpokladu, že zmizí ty nesmysly se stravenkami. To se domnívám, že by mělo být předloženo společně."

U služeb zahrnutých v dnes přijaté normě má řada zemí už teď výjimku na nižší sazbu. Ta ale vyprší koncem roku 2010. Komisař pro daňovou politiku a cla Lászlo Kovács varoval, že zvýšení daně by negativně ovlivnilo trh práce:

"Je lehce představitelné, kolik malých podniků by zkrachovalo a o kolik desítek tisíc pracovních míst bychom v době hluboké finanční a hospodářské krize přišli."

Sdružení podnikatelů a živnostníků by snížení daně z přidané hodnoty u vybraných služeb uvítalo. Radiožurnálu to řekl jeho předseda Bedřich Danda. Podle něj by mohli podnikatelé ušetřit:

"Do hospodaření se to promítne stoprocentně. Je otázka, jestli dojde ke zlevnění - o tom nejsem přesvědčen. Ale prospěje to těm firmám. Bylo by to takové malé protikrizové opatření. Vítáme to, že to vůbec je."

Přečtěte si také:
Dohodne se Evropa na snížených sazbách daně z přidané hodnoty?
Evropa chce v současné krizi víc přispět nezaměstnaným, Německo je proti
EU má podle Česka přestat nadměrně utrácet od roku 2010
EU nedá automobilkám ani euro
Lídři zemí EU odmítli protekcionismus
Evropské banky je podle Bruselu třeba zbavit závadných aktiv

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme