Evropská unie se pokusí dohodnout na cenách roamingu

Evropská unie se dnes bude snažit zachránit plán na snížení cen roamingu - tedy telefonování z mobilního telefonu v zahraničí. Zástupci Evropské komise, parlamentu a členských zemí budou hledat dohodu o maximálních cenách za roaming, kterou by operátoři museli respektovat už letos v létě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

Sporné body jsou dva - prvním je maximální cena, kterou by měl telefonát z mobilu ze zahraničí stát. Například Německo navrhuje 60 centů (tedy asi 17 korun) za odchozí hovor a polovinu za příchozí. Europoslanci ovšem navrhují maximální ceny zhruba o třetinu nižší.

Druhým problémem je, zda cenové omezení bude pro všechny klienty evropských mobilních operátorů platit automaticky, nebo jestli o ně budou muset žádat. Pokud se Evropská komise, parlament a členské země dnes nedohodnou, nebudou už s nejvyšší pravděpodobností nová pravidla platit letos v létě.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme