Evropská unie se zaváže k šetrnosti

Vysoké státní dluhy musejí skončit, na Evropu už brzy čeká doba šetření. Takový závazek mají na dnešní schůzce v Lucemburku přijmout ministři financí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Celá Unie se bude v příštích dvou letech topit v dluzích. Schodky státních rozpočtů se leckde zdvojnásobují. České předsednictví Unie i Evropská komise tvrdí, že jakmile se ekonomika zotaví z krize, státy musí začít šetřit.

"Určitě budu podporovat to, aby po etapě fiskálních impulsů do ekonomik nastala etapa - řekněme ve střednědobém období - postupné stabilizace veřejných financí. Je to zcela nezbytné," zdůraznil ministr financí Eduard Janota.

Etapa šetření by mohla nastat někdy od poloviny příštího roku, kdy se má do Unie vrátit hospodářský růst.

Komise i tak včera oznámila, že proti Česku ještě letos zahájí řízení pro nadměrný rozpočtový deficit. Teoreticky nám může hrozit vysoká pokuta. V praxi se ale nic takového nečeká.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme