Europoslanci schválili novou dohodu se Singapurem. Českým firmám může ušetřit desítky milionů

Evropský parlament schválil ve středu novou obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Singapurem. Ten je největším obchodním partnerem EU v jihovýchodní Asii. Českým firmám by mohla přinést odstranění cel a úspory v desítkách milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel/Singapur/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Ilustrační foto | Foto: European Parliament

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Singapurem by měla během následujících pěti let odstranit téměř veškerá cla ze vzájemného obchodu.

„Singapur má pro nás dvojí hodnotu. Za prvé to je pro nás významný obchodní partner. Ten druhý význam je, že je to celkem modelová dohoda. Je moderní a má relativně dost široký záběr,“ popsal Radiožurnálu místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička zvolený za ANO. 

Česko v Singapuru otevře znovu ambasádu, řekl Babiš podnikatelům. V zemi po něm pojmenovali orchidej

Číst článek

Evropská unie vyjednávala se Singapurem přes deset let. Součástí dohody jsou prohlášení, ve kterých se Singapur zavazuje, že bude respektovat unijní pracovní normy i závazky o životním prostředí.

„Díky této dohodě české firmy ušetří za cla až desítky milionů korun,“ řekl europoslanec Jan Zahradil z ODS.

Obchodní dohoda může vejít v platnost po uzavření ze strany Evropské rady. Smlouvy o investicích a partnerství musejí na základě rozhodnutí Soudního dvora EU z roku 2017 ratifikovat i jednotlivé členské země.

Singapur je zdaleka největším obchodním partnerem EU v jihovýchodní Asii. Obchod mezi nimi tvoří skoro třetinu výměny zboží a služeb mezi Evropskou unií a sdružením ASEAN, jehož členy jsou například i Vietnam, Malajsie, Thajsko či Indonésie.

Dohoda se Singapurem je již třetí dohodou o volném obchodu, kterou EU vyjednala. Předcházely jí dohody s Kanadou (CETA) a Japonskem (JEFTA).

Evropská unie připravuje obchodní dohodu i s Vietnamem. Tento měsíc už unie podepsala smlouvu s Japonskem a vytvořila tak největší zónu volného obchodu na světě.

Martin Balucha, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme