Evropská unie uvalí cla na obuv z Číny a Vietnamu

Čínské a vietnamské boty dovážené do Evropské unie budou podléhat clu. Zástupci členských zemí se po dlouhých jednáních dohodli na kompromisu. Formálně má být sice odsouhlasen až zítra, je ale nepravděpodobné, že by některá země změnila postoj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obuv

Obuv | Foto: Jan Rosenauer

Na koženou obuv z Číny se bude vztahovat dovozní clo ve výši 16 a půl procenta, na obuv stejného druhu dováženou z Vietnamu 10 procent. Namísto pěti let však budou tato cla platit jen dva roky a pak je Unie znovu zváží. Ve zkráceném období platnosti ochranných opatření, která navrhla Francie, spočívá kompromis, jenž nakonec převážil.

Cla sice chtělo jen méně států - bylo jich devět, mezi nimi především tradiční obuvnické velmoci z jižní Evropy. Proti byly naopak především státy s liberálnějším pohledem na obchod, včetně České republiky. Čtyři státy se hlasování zdržely. Odpůrců ochranných opatření sice bylo víc, ale nedosáhli potřebného počtu hlasů, aby návrh mohli zablokovat kvalifikovanou většinou.

Spory o clech na asijskou obuv se táhnou od začátku roku. Například italská asociace výrobců obuvi tvrdí, že pokud se cla nezavedou, je ohroženo 900 tisíc pracovních míst. Proti tomu ovšem namítá lobby velkoobchodníků, že obchodní bariéry nevytvoří jediné pracovní místo a budou to ze svých kapes muset zaplatit zákazníci.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme