Evropská unie vyšetřuje údajné dumpingové ceny čínských solárních panelů

Brusel vyšetřuje, zda Čína nedovoleně dotuje výrobu solárních panelů. Čínské výrobky se údajně prodávají pod výrobní cenou. Evropští výrobci si stěžují, že nemohou konkurovat a obávají se likvidace solárního průmyslu v unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně | Zdroj: ČTK

V případě, že Evropská komise dojde k závěru, že Čína skutečně dotuje výrobce solárních panelů, bude ještě zjišťovat, zda taková podpora skutečně poškozuje evropský trh.

A zda by případné clo neublížilo spíše unii. Peking totiž hrozí odvetnými opatřeními. Přitom jen loni se z Číny do Evropy dovezly solární panely za 21 miliard eur. Obchodní válka by tak mohla ohrozit přechod na obnovitelné zdroje energie.

Spojené státy zvláštní 31procentní clo na čínské solární panely zavedly už v květnu.

Hrozba obchodní války

Člen představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Aleš Hradecký ve Světě o druhé předpověděl, že i v případě, že by clo zavedené nebylo, se cena panelů z Číny může zvednout v příštím roce i o 15 procent:

Přehrát

00:00 / 00:00

Levné solární panely z Číny byly ve Světě o druhé tématem pro člena představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Aleše Hradeckého

„Dumpingové ceny se nedají držet dlouhodobě, protože by to vedlo k zániku společnosti. Spíše se jedná o chvilkové vykolejení ceny z normálu, aby byl panel prodejný.“

Čína upozornila, že omezování jejího vývozu solárních panelů by mělo negativní dopad na celosvětovou výrobu energie z obnovitelných zdrojů a že by restrikce ze strany EU mohly vést k obchodní válce.

S tím Hradecký souhlasí. Jak se domnívá, hrozící konflikt skutečně může ovlivnit světovou výrobu solární energie, protože Čína je největším producentem technologie solárních panelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problematiku shrnul v Odpoledním Radiožurnálu Ondřej Bouda ze zahraniční redakce

„Čína ovládá celosvětovou ekonomiku a pokus omezit dovoz z Číny, respektive následně omezit export čínských produktů z Číny, by byl výzvou k možné 'obchodní válce'.“

Ze statistik však vyplývá, že za poslední dva roky cena solárních panelů dramaticky klesla. Především kvůli novým technologiím a také proto, že se výroba přesouvá právě do Číny, kde je mnohem levnější pracovní síla.

Navíc Číňané vyrábí v tak velkém množství, že jsou levnější, a to možná i bez dotací. Přitom kvalita panelů se prý neliší. Analytici také upozorňují, že solární průmysl je dotován téměř všude na světě.

Ondřej Bouda, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme