Evropské aeroliky budou moci provozovat americké vntitrostátní lety

Američané a Evropané se dohodli na dalším uvolnění podmínek, které svazují letecké přepravce operující na obou březích Atlantiku. Jak informuje the Wall Street Journal, v Bruselu a Washingtonu se totiž včera po třídenním jednání povedlo finalizovat detaily vylepšené dohody známé jako Otevřené nebe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Nové podmínky této dohody platné od roku 2007 by podle amerického listu měly platit od června tohoto roku. Pro evropské aerolinky budou mimo jiné znamenat možnost létat na vntitroamerických linkách a nebo možnost převzít americkou konkurenci.

Podle odborníků by se i díky vylepšenému Otevřenému nebi tato oblast přiblížila skutečně volné soutěži. S tím souhlasí také analytik společnosti Deloitte Martin Iltis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevřené nebe. Ekonomické dopady memoranda očima analytika splečnosti Deloitte Martina Iltise.

„Dohoda je naprosto průlomová. Je třeba si uvědomit, že týká zhruba šedesáti procent celého trhu letecké dopravy,“ domnívá se Iltis a dodává:

„Nejvíce na zmíněném memorandu budou profitovat společnosti, které disponují dálkovou transatlantickou flotilou a samozřejmě cestující. Nikterak pozitivně se ale nedotkne nízkonákladových a malých národních leteckých přepravců, jelikož se obecně očekává zvýšení konkurence v celém sektoru.“

Podle analytika Deloitte ale avizovaná dohoda neznamená přílišné zatraktivnění titulů leteckých společností.

„Trh z cennými papíry leteckých společností je v zásadě nevyzpytatelný. Je cyklický a podléhá určité časové setrvačnosti. Nyní je poměrně stabilizován a ceny titulů aerolinek jsou poměrně vysoké. Proto bych nyní jejich nákup příliš nedoporučoval,“ míní Iltis.

Letecká doprava v Evropě letos poroste, ale jen velmi mírně

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme