Evropské automobilky omezují kvůli krizi v Japonsku výrobu

Nedávná přírodní katastrofa v Japonsku má vliv i na evropské výrobce aut. Ti budou pravděpodobně muset omezit produkci, protože jim z Japonska chybí důležité součástky. Uvedla to německá stanice Deutsche Welle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail

detail | Foto: Volkswagen

Po katastrofálním zemětřesení a vlně cunami stále nevyrábí desítky japonských podniků. Omezit výrobu se proto chystá německá automobilka Volkswagen nebo francouzské konsorcium Peugeot-Citroen.

U PSA by výpadek mohl dosáhnout až šedesáti procent očekávané výroby. Peugeotům a Citroenům totiž chybí součástky do naftových motorů, které vyrábí japonská firma Hitachi.

Výrobu už musel omezit německý Opel, kterému z Japonska nepřišly elektronické součástky. Produkce ve španělské továrně Opelu teď kvůli tomu úplně stojí a firma čeká na náhradní dodávky ze Spojených států.

V České republice zatím podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka k žádné mimořádné situaci, která by vyžadovala zvláštní opatření, nedochází.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme