Evropské banky dostanou finanční podporu

Centrální bankéři se rozhodli podpořit evropské banky. V rámci společné evropsko-americko-britsko-japonsko-švýcarské akce jim nabídnou dolarové půjčky na tři měsíce namísto dosavadního týdne. Chtějí tak zabránit nedostatku peněz na jejich běžný provoz, který by mohl výrazně zhoršit situaci na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ilustrační foto)

Evropská centrální banka (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Trh na dohodu špiček světového bankovního sektoru reagoval pozitivně. Akcie bank, které v posledních dvou týdnech výrazně klesaly, se opět dostaly do zelených čísel. Posílilo také euro a měny zemí, které patří mezi významné vývozce komodit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomika_Cesko8_36.mp3

Podle ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře hrozilo kvůli nedostatku peněz bankovního sektoru jeho zamrznutí. Tomu bude půjčkami zabráněno. Hlavní problém podle něj ovšem trvá a leží jinde. „Mezibankovnímu trhu to ulehčí, ale nemusí to situaci vyřešit, protože ta podle mě primárně leží v dluhové krizi eurozóny,“ uvedl Sklenář pro Rádio Česko.

Podle Sklenáře je propad mezibankovního trhu jen jedním z projevů problému. Ekonomika reaguje na možnost státního bankrotu některých zemí eurozóny, který by s sebou mohl strhnout některou banku. „Banky proto mezi sebou omezují financování a současně vytváří větší polštáře likvidity v obavě z dalšího negativního vývoje,“ vysvětlil Sklenář ve Světě o osmé.

Ekonom J&T Banky vidí krok centrálních bank jako pozitivní a za náznak možného začátku řešení vleklé finanční krize mnoha evropských států. První nápady by mohly vzejít už z dnešní schůzky ministrů financí eurozóny a Spojených států v polské Wrocławi.

Pavel Cyprich, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme