Evropské banky potřebují 100 miliard eur, shodli se ministři financí

Evropským bankám chybí 100 miliard eur, tedy asi 2 a půl bilionu korun. Podle diplomatů se na tom na schůzce v Bruselu dohodli ministři financí zemí Evropské unie. Problémy se týkají především bankovních domů v eurozóně. Na ně těžce dolehla dluhová krize. Podle Unie by proto měly posílit svůj kapitál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit ministrů financí eurozóny v Bruselu

Summit ministrů financí eurozóny v Bruselu | Zdroj: Reuters

Jak v Odpoledním Radiožurnálu přiblížil zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Houska, který jednání ministrů financí v Bruselu sleduje, oslabené banky by si částku měly půjčit standardně na trzích. Upozornil, že důvěryhodnost bank však kvůli dopadům dluhové krize není nejlepší, takže se musí počítat s tím, že celá řada bank nedokáže potřebné peníze získat.

Ty, kterým se to nepodaří, ale zřejmě budou zachraňovat jejich vlastní státy. U italských, francouzských či španělských bank by se dalo čekat, že by jim členský stát musel potřebný kapitál dodat za splnění určitých podmínek, třeba za jejich částečné znárodnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů financí v Bruselu sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Houska.

Problém je ale v tom, že státy jako Řecko nemají a nebudou mít dostatek prostředků na sanaci svých vlastních bank, proto je tu záchranný fond eurozóny, který by těmto bankám mohl pomoci. Podle Housky se očekává, že se na tom EU dohodne.

Českým bankám nic takového ale nehrozí. Ujišťují o tom jak ČNB, tak i ministerstvo financí. Jak Radiožurnálu řekl náměstek českého ministra financí Tomáš Zídek čeští daňoví poplatníci do svých bank žádné peníze nalévat nemusí.

Česká ekonomika i bankovní systém by ale přesto na krizi v eurozóně tvrdě doplatily. Problémy na trzích by totiž mohly vést k poklesu hospodářství.

A jak Zídek zdůraznil, to by se projevilo i v Česku, které je na eurozóně ekonomicky závislé. „Náš primární zájem je, aby eurozóna co nejrychleji přijala opatření takové, které finanční trhy uklidní,“ uvedl.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme