Evropské banky řeší potíže s krizí, českým riziko nehrozí

Erste Group vykázala za 3. čtvrtletí ztrátu až 970 milionů eur a přecenila své dluhopisy rizikových zemí, Belgie se rozhodla zachránit banku Dexia před bankrotem. Velké banky v Česku potíže nezasáhnou, zátěžové testy centrální banky dokázaly, že jsou v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna (ilustrační foto).

Česká spořitelna (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

„V problémových zemích jižního křídla Evropské unie jsou západoevropské banky angažovány velmi významně. Drží velmi významnou část jihoevropských závazků. Byl by zázrak, kdyby se to na hospodaření těchto bank nepromítlo,“ říká analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Prezident sedmadvacítky Herman van Rompuy za této krizové situace oznámil, že se zřejmě až na konec října odkládají summity Evropské unie a eurozóny, které mají být pro řešení dluhové krize klíčové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Petr Zahradník a Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky VŠE mluvili k tématu ve večerních Ozvěnách dne na Radiožurnálu

Na rizika, která v tuto chvíli číhají na nejen evropské banky upozorňuje i nové číslo renomovaného týdeníku Economist. A svůj komentář uvádí slovy: „Když bankéři uklidňují, že jejich instituce jsou v pořádku, mohla by to být známka, že se blíží něco hrozného.“

„Jasné je, že situace v Evropě je vážná. Ještě jsou zde ale nástroje jak bankám pomoci. Důvěřujme ekonomům, kteří v těch bankách sedí, že i oni s tou situací počítají, že se na ni připravují a pak také důvěřujme evropským vládám, že jsou připraveny bankám pomáhat,“ míní Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky VŠE.

Belgie znárodní Dexii

Nejvíce postiženou evropskou bankou, která doplatila na řecké dluhopisy, je Dexia. Ta vlastní rizikové dluhopisy v objemu 13 bilionů korun. Vlády Francie, Belgie a Lucemburska už se dohodly, že poskytnou záruky a ztrátová či riziková aktiva se převedou do takzvané špatné banky.

Belgie koupí belgickou část banky za 4 miliardy eur, aby ochránila úspory belgických domácností. Lucemburskou část jsou podle lucemburské vlády připraveni koupit členové katarské královské rodiny a stát by si v bance ponechal minoritu.

Erste group navrhne nevyplácet dividendu

Rakouská Erste group oznámila, že po přecenění svého majetku vykáže místo zisku ztrátu za třetí čtvrtletí přes 900 milionů eur. Banka musela především kvůli přístupu Maďarské vlády k bankám odepsat svůj goodvil v Maďarsku a vytvořit opravné položky na úvěry, které tam poskytla. To samé udělala v Rumunsku.

Zároveň přecenila své dluhopisy rizikových zemí - tedy Řecka, Portugalska, Španělska, Itálie a Irska. Jejich hodnotu snížila o více než jednu a čtvrt miliardy eur.

Velké banky v Česku potíže nezasáhnou

České spořitelny, kterou Erste group ovládá, se krok snížení hodnoty dluhopisů vůbec nijak nedotkne. Nic se nebude měnit ani na její strategii.

„Mám pocit, že Česká spořitelna je svéprávný a svým způsobem i autonomní subjekt a ten dopad určitě nebude silný,“ říká Petr Zahradník.

Se Zahradníkem souhlasí i Pavel Hnát: „České banky jsou v trošku lepší kondici. Přeci jenom ještě stále těží z toho, jaká restrukturalizace byla provedena těsně před jejich privatizací. Jsou ochráněny naším bankovním dohledem, to znamená, že jejich kapitálová expozice vůči matkám je omezena.“

Podobně nezasáhnou potíže mateřských bank ani ostatní velké banky v České republice, které mají zahraničního vlastníka. To hlídá centrální banka. Jak připomíná analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka, zátěžové testy navíc dokázaly, že české banky jsou v pořádku:

„Kapitálová přiměřenost velkých český bank se pohybuje někde na 14 až 16 procentech. U západoevropských bank jsou ty hodnoty 7 až 9 procent.“

Jejich kapitálový polštář je tedy ve srovnání s evropskými bankami mnohem silnější.

Jitka Hanžlová, Veronika Sedláčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme