Evropské ekonomice chybí kvalifikovaní odborníci

Nedostatek kvalitních pracovníků pociťují firmy především v oblasti informačních technologií a účetnictví, ale také ve farmaceutických oborech a v administrativě, kde personalisté požadují po potenciálních zaměstnancích jazykové vybavení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

práce v kanceláři

práce v kanceláři | Foto: Jan Rosenauer

Evropu začíná trápit nedostatek kvalifikovaných odborníků. Vyplývá to z průzkumu nizozemské nezávislé agentury Insites NV. Těžké obsazování specializovaných pozic trápí i zahraniční firmy působící v České republice. Personální agentury hledají možnosti jak odborníky u nás udržet a nové vyškolit.

Aleš Křížek, ředitel české pobočky personální agentury Robert Half International, Radiožurnálu řekl, kde odborníci nejvíce chybí: "V současnosti ten největší nedostatek je pociťován u odborníků zhruba s dvou až tříletou praxí. Pokud bychom se podívali konkrétně na obory, tak zcela jistě jsou to odborníci z oblasti informačních technologií, účetnictví a začínáme pozorovat i nedostatek zaměstnanců v oblasti farmacie a v oblasti administrativní podpory, kde je požadavek na jazykové vybavení."

Podle Křížka je zcela jistě tím hlavním důvodem růst ekonomiky Evropské unie v předchozích letech a poměrně pozitivní prognózy, které potvrzují, že ekonomice se bude i nadále dařit. "Dalším důvodem je právě zmíněná kvalifikace. Stále více firem požaduje poměrně vysokou kvalifikaci a praxi u zaměstnanců, které chce nabírat.

Ondřej Píša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme