Evropské odbory varují před sociálními bouřemi kvůli škrtům

Šéf Evropské odborové konfederace John Monks varuje Evropskou unii před možnými sociálními bouřemi v příštích měsících, a to v souvislosti s plánovanými škrty v řadě zemí, které mají zabránit šíření dluhové krize. Odboráři údajně chystají řadu protestních akcí, které vyvrcholí na konci září celoevropským protestem a pochodem v Bruselu, v době zasedání ministrů financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti razantním úsporným opatřením v Řecku

Demonstrace proti razantním úsporným opatřením v Řecku | Foto: Filip Koubek

Právě šéfové tohoto resortu schvalují navržené změny unijních rozpočtových pravidel, která mají v blízké budoucnosti značně přitvrdit a unijní země je nebudou schopny splnit, pokud se neodhodlají ke škrtům ve veřejných výdajích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném vývoji nálad ve společnosti po škrtech v rozpočtu mluvil na Rádiu Česko sociolog a ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzman

Akce by se prý mohlo zúčastnit až sto tisíc lidí. Podle odborů by rozpočtové škrty mohly přiškrtit hospodářský růst. Předseda Evropské komise José Barroso ale oponuje, že Evropa se bez nich prostě neobejde.

Podle toho, které země Unie a eurozóny mají největší ekonomické problémy, lze očekávat protesty nejspíš v Řecku, Španělsku, Portugalsku, Itálii a Irsku. Čeští odboráři zatím podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila neví, zda se k protestům připojí.

Sociální dopady i v ČR

Volby v Česku spíše ukázaly, že voliči si uvědomují možná nebezpečí a proto dali šanci pravici. Uvažovaná koalice stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných si klade za cíl snížit veřejný dluh.

„Když si přepočteme výsledky na počet osmi milionů oprávněných voličů, volila pravicové strany pouze třetina voličů. To znamená, že i u nás je určitý potenciál pro nepokoje. Odbory budou mít podporu části zaměstnanců, možná především státních zaměstnanců. Vláda to rozhodně nebude mít snadné,“ říká sociolog a ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann.

„Evropská odborová konfederace varuje před sociálními bouřemi, aby jim předešla. Podle mého názoru to ale není možné. Evropa konkuruje trhům, na kterých lidé pracují od rána do večera bez jakýchkoliv sociálních jistot. Práce je na těchto trzích levnější. Evropě proto hrozí, že nebude v celosvětovém měřítku konkurenceschopná,“ varuje Herzmann.

Sociální demokracie sice ve volbách zvítězila, ale nemá zřejmě potenciál na to sestavit stabilní koaliční vládu. ČSSD tak s největší pravděpodobností skončí v opozičních lavicích. Její chvíle ale může nastat na podzim při komunálních a doplňovacích volbách do senátu.

„V té době ještě nebudou dopady reforem tolik znát. Levice na ně ale v předvolební kampani upozorňovat bude, a právem. Sociální dopady reforem totiž přijdou,“ dodává Herzmann.

Ladislav Dvořák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme