Evropské potraviny má ve světě prosadit jejich kvalita
Jak využít kvalitu evropských potravin pro jejich lepší postavení na světových trzích? O takzvané Zelené knize o kvalitě potravinářských produktů v Evropské unii dnes budou jednat ministři zemědělství sedmadvacítky v Lucemburku. Česko si klade bezpečnost a kvalitu potravin za jednu z priorit svého předsednictví.
Takzvaná Zelená kniha o kvalitě potravin zpracovaná Evropskou komisí shrnuje dosavadní systémy označování jakosti potravinářských výrobků. V Česku je to například označení Klasa. V rámci Evropské unie existují známky chráněného zeměpisného označení nebo tradiční zaručené speciality.
Ministři zemědělství se teď mají poradit, jestli tyto unijní a také národní systémy označování kvalitních výrobků vylepšit a možná propojit, aby byla evropská zemědělská produkce schopnější uspět na světových trzích. Česko jako budoucí předsednická země Unie chystá na duben příštího roku konferenci na vysoké úrovni ke kvalitě potravin.